Vanliga frågor

Var ligger hoppfältet?
Smålands Fallskärmsklubb ligger cirka 1 mil norr om Ljungby. Se Hitta till oss.

Hur ofta och när hoppar ni?
Vi börjar tandemsäsongen i början på maj och hoppar september ut. Vi hoppar under de flesta helgerna (lördag och söndag) och dessutom ett par veckor under semestern som vi kallar ”hoppveckor” då vi även hoppar under vardagarna.

Hoppar ni någon annanstans ibland?
Vi brukar hoppa på Öland i början av juli (v28) varje år. Annars är vi på vårt hemmafält Feringe flygplats på övrig tid.

Vad kostar ett tandemhopp?
Aktuella priser finns på sidan Hoppa tandem.

Kan man få film och bilder på hoppet?
Man kan få hoppet filmat och fotat av en medföljande tandemfilmare som faller bredvid och filmar i närbild. Man får med sig filmen och stillbilderna på ett USB-minne en stund efter att ni har landat.

Hur bokar man? Eller åker man bara dit?
Man bokar genom hemsidan: Boka tandemhopp. Det går även att ringa 0736-90 48 37 på kvällar och helger under säsongen. Telefonen är avstängd under vintern.

Varför svarar ingen när jag ringer tandembokningen?
Vi arbetar ideellt i klubben och svarar på vår fritid. Med andra ord så är det lättare att nå oss på kvällar och helger. Vi försöker svara i tandemtelefonen så ofta vi kan. Om vi inte svarar första gången så prova igen 1–2 timmar senare, eller skicka ett textmeddelande, så kontaktar vi er senare.

Hur lång tid innan måste man boka?
Det är svårt att säga en exakt tid. Det beror lite på när under säsongen man vill hoppa och vilken tid på dagen man önskar. Några veckor brukar räcka. Överlag gäller att ju tidigare man bokar desto bättre tider finns det att välja på. Ju fler ni är desto tidigare bör ni boka.

Kan man välja dag eller har ni särskilda hoppdagar?
När man bokar tandem så kan man välja av tider de dagar som vi har en tandeminstruktör inbokad och en tandemfilmare om man vill ha hoppet filmat. Det finns inbokade tandeminstruktörer de flesta helger under vår säsong som är maj-september. Under juli månad har vi även hoppning vissa vardagar.

När kan man boka in hopp?
Vi brukar ha schemat klart runt månadsskiftet mars/april för början och ett antal veckor in i säsongen. Se Boka tandemhopp för lediga tider.

Om man köper en film, kan den då filma två tandemhopp eller måste man köpa två filmningar?
En som filmar ett tandemhopp klättrar ut och håller i sig i flygplanskroppen och lämnar flygplanet samtidigt som tandem hoppar av. Han/hon ligger väldigt nära och filmar uthoppet, hela fria fallet och när skärmen dras. Dessutom filmar han/hon landningen. Den som filmar kan alltså bara filma ett tandem i taget, ett tandem per lift ( = ett lyft med flygplanet).

Vi är ett grupp på 5 personer som vill hoppa, kan vi hoppa samtidigt?
Om ni bokar in i god tid så kan vi försöka klara av alla på en dag. När vi har en tandeminstruktör inbokad så får man räkna med att komma på morgonen och för att alla ska få hoppa så får man räkna med att det kommer att ta större delen av dagen. Då får alla samma genomgång på morgonen och sedan får en i taget lyfta med planet medan de andra väntar på marken.
Om det är två tandempiloter så flyter allt på lite snabbare helt enkelt. Två passagerare i taget kan lyfta samtidigt. Det betyder att man sitter i planet upp samtidigt och hoppar av precis efter varandra. Tänk på att det är färre tillfällen där man kan hoppa väldigt många om man vill hoppa samma dag. Boka i god tid och glöm inte att säga till om ni vill ha hoppet filmat samtidigt som ni bokar hoppet.

Vi skall ordna en svensexa/möhippa, är det okej att komma dit med ögonbindel på personen?
Självklart! Det är vanligt att svensexor och möhippor låter den lycklige hoppa fallskärm. Det blir ett minne för livet. Men överraska bara personen om ni vet att han kan tänka sig att göra det. Kanske har han någongång nämnt att han vill göra det, eller kan ni kanske ”luska” lite och försöka ta reda på det. Dessutom ska huvudpersonen vara helt nykter när hon/han hoppar.
Ett annat tips är att ha en plan B ifall vädret sätter stopp. Det kan bli inställt samma dag.

Jag vill ge bort ett fallskärmshopp i present, hur gör jag?
1. Du kan köpa ett presentkort genom att följa instuktionerna på sidan: Presentkort. E-posta eventuella presentkortsfrågor till vår kassör på e-postadress: kassor@frifall.nu. Om man är lite sent ute och inte hinner att få presentkortet i tid till att man ska ge bort det, så finns det ett dokument som heter ”Grattis” vilket man skulle kunna ge bort så länge. Viktigt är att påpeka att det inte gäller som betalning. Glöm inte ta med presentkortet till hoppfältet! Det är betalningen för hoppet.

2. Det andra alternativet är att man kan betala på plats samma dag som hoppet inträffar. Ni kanske ändå följer med och tittar på när hoppet utförs, så på det sättet behöver inte huvudpersonen ifråga få reda på kostnaden. Man kan gå in på vår hemsida, under länken Presentkort. Där finns ett dokument som heter ”Grattis” vilket man skulle kunna ge istället. Viktigt att påpeka är att det inte gäller som betalning.

Hur vet man att presentkortet skickas hem till mig och inte personen som skall få hoppet i present?
Presentkortet skickas hem till inbetalaren om inget annat nämns per telefon eller mail till vår kassör. Vi skickar dessutom presentkorten i helt blanka vita kuvert eftersom det ofta händer att huvudpersonen ifråga bor på samma adress som den som betalar för hoppet.

Jag tänkte ge bort ett hopp i present. Om personen ifråga inte vill hoppa, vad händer då? Måste man betala?
Man brukar oftast ha en aning om han/hon kanske vill göra ett fallskärmshopp, kanske har nämnt det någon gång eller kanske i allmänhet är en äventyrlig person…
Har man ingen aning om det, så bör man försöka höra sig för och ”luska” lite om det är tänkbart att hoppa ett tandemhopp.

Gäller det en present där personen får reda på överraskningen i god tid innan, t.ex. genom presentkort, så är det inga problem. När man ger bort ett presentkort, så brukar personen ifråga reagera direkt när han får det, med antingen en positiv eller negativ reaktion. Vägrar personen så kan man överlåta presentkortet på någon annan (presentkortet är personligt) eller få pengarna tillbaka inom 60 dagar från utskriftsdatumet. Oavsett vilket så tar vi en liten administrationskostnad.

Kontakta i båda fallen vår kassör på kassor@frifall.nu, för telefonnummer, se Kontakta oss. Dels för att vi bokar upp en tid i vårt schema som ingen annan kan ta om personen ifråga vägrar att hoppa, dels för att vi tyvärr då måste ta en liten summa pga det.

Går det att delbetala tandemhoppet?
Nej, tyvärr. Vi tar endast betalningen i en klumpsumma, innan hoppet för att få ett presentkort, eller på plats på i samband med hoppet.

Vid vilket väder ställer ni in hoppningen?
När det regnar, blåser för mycket och är för låga moln (mulet).
Vi är tyvärr väldigt beroende av att vädret är okej, men det betyder inte att vi nästan aldrig hoppar, tvärtom. Regnskurar är inget hinder om det är tillräckligt stora luckor mellan molnen. När det är igenmulet på himlen är det oftast så att molnen ligger för lågt, dvs att molnen är under uthoppshöjd (3000–4000 meter). Det kan hända att man kan hoppa under molnen om de är på tillräckligt hög höjd… Kylan är inget hinder under säsongen. Det är vanligtvis runt nollan på uthoppshöjd, ibland några minusgrader, ibland några plusgrader.

Ska vi ringa om det regnar hemma? Blir hoppet inställt då?
Nej, ni ska inte ringa om det regnar hemma hos er. Det är tandeminstruktören i samråd med piloten som tar beslut om man kan chansa på att hoppa, beroende på vilket väder de tror det kan bli. Tandeminstruktören ringer och avbokar samma dag om han inte tror att vädret kan bli bra. Han brukar försöka höra av sig ungefär 2 timmar innan tiden ni har bokat och ska vara där. Hör ni ingenting så är det bara att åka. I allra värsta fall så får man åka hela vägen utan att hoppet blir av men det är väldigt sällan. Till och med meterologerna som har till yrke att spå väder har många gånger fel. Det är många gånger även väldigt lokalt väder.

Kan man hoppa om det regnar?
Nej, när det regnar hoppar man inte. Däremot kan det vara regnskurar och är det bara tillräckligt stora luckor mellan molnen så kan man hoppa.

Om det börjar regna finns det tak man kan sitta under då?
Ja, vi har ett altantak där man kan sitta och ändå se ut över fältet där man normalt landar med fallskärmarna. Vi har även en stor hangar att ta skydd i om det skulle behövas.

När på året är det bäst förutsättning för ett hopp med tanke på temperaturen i luften?
Det kan vara lite varmare på sommaren än på våren och hösten. Men det stämmer inte alltid. En vårdag och höstdag kanske har 5 – 10 plusgrader på marken och kanske ungefär lika på höjd där man hoppar av, men det hör till undantagen. På sommaren kan det vara 25 grader på marken och minusgrader på höjd. Det är vanligtvis runt nollan eller något kallare på höjd men det tänker man oftast inte på och det går fort ner till moder jord.

Har ni någon åldersgräns för hoppning?
Ja, man måste vara tolv år eller äldre. En hoppare under 18 år måste ha målsman med sig på plats på fältet. Övriga krav se nästa fråga.

Vilka krav gäller för att få göra ett tandemhopp?
Man ska vara fullt frisk (se nedan), minst 12 år, minst 1,40 meter lång, max 2 meter lång. Man får inte väga mer än 100 kg. Är man under 18 år, måste man ha målsman med sig på plats på fältet och är man över 70 år så kräver vi alltid läkarintyg.

Vad menas med fullt frisk?
Det menas att man ska vara normalt frisk och är det något man undrar över som säger att man inte är fullt frisk, så kan man antingen maila tandem@frifall.nu eller ringa på nummer 0736–90 48 37 och fråga. Det finns en del åkommor som inte ställer till problem när det gäller att hoppa tandem. T.ex. är inte astma något hinder, så länge man tar med sig sin inhalator med sig under overallen. Har man någon åkomma så tar man med sig ett läkarintyg från sin behandlande läkare på att det är okej att hoppa tandem. Om läkaren är osäker på vad som gäller så kan han/hon gå in på Svenska fallskärmsförbundets hemsida http://www.sff.se/ där en del hälsokrav står med (observera att kraven inte är lika hårda när det gäller att hoppa tandem som att hoppa själv). Dessutom fyller man i ett formulär ”hälsodeklaration” på fältet och intygar att man är fullt frisk, eller pratar med tandempiloten om eventuella frågor.

Kan vem som helst göra ett tandemhopp, eller måste man ha någon utbildning innan?
Nej, man behöver ingen förkunskap innan man hoppar tandem. Man får en kortare genomgång på vad som kommer hända och vad man ska tänka på av tandeminstruktören innan man hoppar. Genomgången kan vara på 10–20 minuter. Var god se de krav vi har för att få hoppa tandem ovan.

Hur gör man med betalningen när man hoppar?
Antingen swishar man eller sätter in pengar på vårat plusgiro för att få ett presentkort (se ovan ”present”). Presentkortet måste givetvis tas med på hoppdagen som betalning.
Annars går det lika bra att betala med swish eller betalkort på plats. Vi tar ej emot kontanter.

Jag och en kompis vill hoppa tandem, kan vi hoppa samtidigt?
Ni kan hoppa nästan samtidigt. Antingen så hoppar ni med varsin tandeminstruktör och efter varandra i samma lift ( = ett lyft med flygplanet), om det finns två inbokade tandeminstruktörer den dagen. Annars om det bara finns en inbokad tandeminstruktör den dagen, så hoppar ni med honom båda två men i lifterna efter varandra.

Jag har bokat en tid i morgon kl 13:00, när måste jag vara där?
Den tiden ni har bokat – 13.00 – är den tiden ni ska vara där. Därefter blir det en genomgång. Ni är självklart välkomna tidigare om ni vill men ett tips är att inte åka alltför tidigt ifall det skulle ställas in.

Kan vi ta med fika till fältet? Finns det att köpa?
Ja, ni kan ta med er egen fika om ni vill. Vi har också diverse fika m.m. att köpa.

Kan man ha med barn och husdjur?
Ja, självklart är de också välkomna. Vi vill däremot att ni har ansvar för era barn och djur. Se till att barnen inte springer där vi packar våra fallskärmar, landar och framförallt på asfaltsplattan där vi ”lastar” in oss i flygplanet. Det beror på att det är annan verksamhet än vi där och det är farligt. Djuren skall vara kopplade.

Det står att man hoppar mellan 3000 och 4000 meter, vad beror detta på?
Det kan bero på olika anledningar, bl.a. vikten i planet, molnen o.s.v. Men vi strävar efter 4000 meter och oftast blir det så.

Finns det några risker med att hoppa tandem?
Ja, det finns självklart risker med att hoppa fallskärm. Den som säger annat ljuger. Men däremot är det kanske inte så farligt som många tror. Med tanke på vad vi håller på med så är det en säker sport. Idag finns det mycket säkerhetstänk inom sporten som kanske inte fanns för 20–30 år sedan. Det händer sällan olyckor. När det händer något – vilket är väldigt ovanligt – så är det kanske något benbrott eller stukning och då brukar det vara tandeminstruktören som står för det. När det gäller tandem så tar nämligen tandeminstruktören mark först och passageraren ska lyfta på benen.

Får man som anhörig följa med upp i planet?
Nej! Eftersom passagerare måste vara försäkrade genom svenska fallskärmsförbundet (som tandemhoppare har du en tillfällig försäkring som gäller själva hoppet). Vill ni se själva hoppet utan att hoppa själva så rekommenderar vi att ni beställer en film på själva hoppet (bokas vid samma tillfälle som hoppet bokas). Då kan man få se ansiktsuttryck både i planet och det fria fallet + mer därtill.

Ni sa att man skulle ta med varma kläder när jag bokade hoppet, vad räknas som varma kläder?
Ta på dig bekväma långa byxor och en långarmad tröja, typ collegetröja, mysbyxor, träningsbyxor. Det kan vara minusgrader på höjd men ibland plusgrader. Det är svårt att säga hur kallt det är på höjd, men vet du med dig att du är frusen av dig, så ta gärna ett underställ för säkerhets skull. Är det mitt i sommaren och väldigt varmt så kan det räcka med det man har på sig för dagen (ex. shorts och t-shirt). Man får låna en overall om man vill, samt att det går väldigt fort ner till värmen igen.

Kan man hoppa om man har glasögon?
Ja, det är inga problem. Det finns skyddsglasögon som är större.

Hur lång tid tar det att genomföra ett tandemhopp?
Om allt stämmer med väder och inget har skjutits på under dagen så tar det ungefär 1 ½ timme från att man kommer till att man går. Väntar man på film så kan det ta några minuter ytterligare.